Hur städar man med klorin?

Om det finns ett gammalt rengöringsmedel som aldrig går ur tiden, är det klorin. Min farmor brukade ha en scrubborste, en hink och en flaska klorin, och hon kunde rengöra hela huset med dessa verktyg. Jag minns hur hon brukade säga att klorin var det enda rengöringsmedel hon behövde. Jag tänkte på det här nyligen när jag städade mitt hus med klorin och insåg hur effektivt det är. Därmed känner jag att det är hög tid att återuppliva konsten att rengöra med klorin och dela med mig av den kunskap jag har skaffat mig genom åren.

En tjej som städar med klorin.

Att Städa Säkert med Klorin

Klorin är en otroligt effektiv produkt när det kommer till rengöring och desinficering. Men det är viktigt att komma ihåg att klorin säljs som en högkoncentrerad produkt och bör alltid blandas med vatten innan den används för rengöring. Detta beror på att klorin kan irritera luftvägarna, huden och ögonen, eller skada ytor när den inte späds ut med vatten. Men oroa dig inte, att späda ut klorin kommer inte att påverka dess förmåga att döda bakterier och mikroorganismer, så det är alltid bäst att späda ut den och undvika eventuell risk. Minns att det är lika enkelt som att blanda en halv kopp klorin med en gallon vatten för en grundläggande lösning som kan användas överallt.

Hur använder man Klorin i Tvättstugan?

Jag kan erkänna att jag älskar att se mina vita kläder skimra. Men ännu mer älskar jag hur klorin kan sanitera min tvätt, särskilt för saker som babykläder eller träningskläder. För att få en ordentlig rengöring, brukar jag lägga till lite mer klorin än vanligt: cirka 150 milliliter för en standardmaskin eller 75 milliliter för en högeffektiv maskin.

Och vet du vad? Många färgade plagg kan faktiskt tvättas säkert med klorin, beroende på hur färgen applicerades. Jag brukar testa en liten, diskret del av tyget (insidan av en fåll, till exempel) med klorin innan tvätt: Blanda cirka 10 ml klorin med 60 ml vatten, applicera sedan en liten prick och låt den sitta i en minut innan du torkar den. Om detta inte fläckar, är du redo att köra.

Hur använder man Klorin i Köket?

Är du trött på att ha en uppsjö av rengöringsmedel i köket? Jag vet att jag är det. Tack vare klorin behöver du faktiskt inte en massa olika rengöringsmedel. Med en basblandning av 1,2 liter klorin och 3,8 liter vatten, kan du desinficera bänkskivor, diskbänkar, kakel, golv, kylskåpet, rostfria vitvaror och andra hårda, icke-porösa ytor. För att desinficera plastsoptunnor behöver du en något starkare lösning: Blanda 1,2 liter klorin med 2,8 liter vatten. För plastskärbrädor fungerar en mer utspädd lösning: Blanda 10 ml klorin med 3,8 liter vatten.

Hur använder man Klorin i Badrummet?

Från golv till tak har klorin alla dina djuprengörande, bakteriedödande badrumsbehov täckta. För standardytor som toaletter och kakel brukar jag blanda 1,8 liter klorin med 3,8 liter varmt vatten, torka ner ytan, låta den sitta i 10 minuter och sedan skölja med varmt vatten.

Men för något knepigare tillämpningar har jag några tips att dela med mig. För att rädda den mögelangripna plastduschdraperiet från att hamna på soptippen, släng det i tvättmaskinen med tvättmedel och 150 ml klorin för att rengöra det och förhindra nytt mögel. Har du mögel och mögel på dina kakel? Blanda 1,8 liter klorin med 3,8 liter varmt vatten, torka ner ytan, låt sedan sitta i 10 minuter innan du sköljer med varmt vatten.

Hur använder man Klorin på Uteplatsen?

För att hålla dina utemöbler rena och redo för gäster rekommenderar jag en enkel klorinlösning. För att rengöra plastmöbler för utebruk, blandar jag 1,8 liter klorin med 3,8 liter varmt vatten, torkar av, väntar 10 minuter och sköljer sedan med varmt vatten. Men se till att undvika eventuell avrinning nära din trädgård!

Klorin kan också vara praktiskt för dina plantor. För att undvika att introducera mögel eller sjukdomar till nya växter, rengör jag förra årets krukor med en lösning av 1,2 liter klorin och 3,8 liter vatten. Efter att ha låtit det blötläggas i fem minuter, sköljer jag och lufttorkar.

Naturliga Alternativ till Klorin

Trots klorinets enkelhet och kraft, finns det vissa nackdelar. “Klorin kan släppa ut klor i miljön och göra berörda växter, jord och mer giftiga för vilda djur,” säger Kathy Cohoon. “Klorin är inte alltid det mest miljövänliga rengöringsalternativet, eftersom dess kemiska sammansättning kan vara farlig för husdjur, barn och vilda djur. Om du är hängiven klorin men behöver ett ‘renare’ alternativ, välj en klorfri formel.”

För naturliga alternativ till klorin, rekommenderar Cohoon att använda bikarbonat för att ljusa upp och lysa tyger och vit ättika för att desinficera och avlägsna lukt. Prova 1,2 liter vit ättika utspädd i 3,8 liter varmt vatten för att förhindra att mögel byggs upp på barns plastbadleksaker, och en matsked bikarbonat blandat med hett vatten för att djuprengöra återanvändbara vattenflaskor.

Jag hoppas att du, liksom jag, har hittat värdet i att återupptäcka klorin som ett hushållsrengöringsmedel. Det kanske inte är det mest glamorösa ämnet, men det är ändå ett nödvändigt. Jag menar, vem vill inte ha ett skinande rent hem utan att behöva oroa sig för bakterier och mikroorganismer?

Som en liten parentes vill jag rekommendera Flyttstädning i Skövde för de som vill ha ett skinande rent hem utan att behöva lyfta ett finger. De är verkligen toppklass!

Frågor och Svar

1. Är det säkert att använda klorin för rengöring hemma? Ja, det är säkert att använda klorin för rengöring hemma, men det är viktigt att alltid späda det med vatten för att undvika irritation eller skador.

2. Hur mycket klorin ska jag använda för att rengöra mitt hem? Det beror på vad du rengör. För en grundläggande lösning, blanda 1,2 liter klorin med 3,8 liter vatten. För starkare lösningar kan du öka mängden klorin.

3. Kan jag använda klorin på färgade kläder? Ja, många färgade kläder kan tvättas säkert med klorin. Testa alltid en liten, diskret del av tyget med en lösning av klorin och vatten innan tvätt för att se om det fläckar.

4. Finns det några miljövänliga alternativ till klorin? Ja, naturliga alternativ till klorin inkluderar vit ättika och bikarbonat. Dessa kan användas för att ljusa upp och lysa tyger, samt desinficera och avlägsna lukt.

Leave a Comment