Att Tvätta Nya Kläder: Ett Måste eller..?

Det var en gång jag klädde på mig en helt ny tröja, utan att tvätta den först, och lät mig säga att jag lärde mig en hård läxa den dagen. Därför tänkte jag idag dela med mig av lite fakta och personliga insikter på ämnet: Ska du tvätta dina nya kläder, eller borde du överlåta det till städfirman som redan tar hand om din tvätt innan du tar den nya klänningen på stan? Detta är en fråga som vi alla har ställt oss minst en gång i livet, och idag ska vi få svar på den!

en nytvättad skjorta

Den Osynliga Föroreningen

Det är lätt att tänka att kläder direkt från butiken är rena. De ligger ju trots allt prydligt vikta och doftar nytt. Men sanningen är att det är mycket troligt att du inte är den första personen som har provat dem. Dessutom är du definitivt inte den första som har hanterat dem.

Låt oss ta en titt på vad Donald Belsito, en professor i dermatologi vid Columbia University Medical Center, har att säga om detta. “Jag har sett fall av löss som möjligen överförts från att prova kläder i butiken, och det finns vissa smittsamma sjukdomar som kan överföras genom kläder. Den andra infektionen jag har sett från kläder är skabb.” Inte direkt något man vill ta med sig hem i shoppingpåsen, eller hur?

Kemikaliecocktailen I Dina Nya Kläder

Så, förutom de otäcka bakterier, virus och svampar som kanske lurar i dina nya kläder, finns det en annan aspekt vi bör beakta: kemikalierna.

Nästan alla kläder är behandlade med en cocktail av kemikalier som kan orsaka irritation när de kommer i kontakt med din hud. En av de främsta orsakerna är att kläder behandlas med formaldehydharts för att förhindra mögel och fukt under transporten. Att komma i kontakt med formaldehyd på kläder kan leda till kontaktdermatit och eksem, och kan även skapa irritation när kemikalier andas in.

Om du nu tänker att reglerna säkert inte tillåter skadliga mängder av denna kemikalie på kläder som säljs i Sverige, kom ihåg att mycket av våra kläder skickas från länder utan strikta regler. En studie från 2010 av USA:s regeringsansvarskontor rapporterade att vissa tyger som säljs i USA översteg de tillåtna nivåerna av formaldehyd.

Det finns dock en lösning. Genom att tvätta kläder innan du bär dem kan du drastiskt minska mängden formaldehydexponering som orsakas av dess närvaro i kläder.

Ska Jag Tvätta Mina Nya Kläder Själv Eller Använda En Städfirma?

Nu när vi vet riskerna, kommer vi tillbaka till vår ursprungliga fråga: ska vi tvätta våra nya kläder själva eller låta en städfirma göra det?

Svaret är att det verkligen beror på dig. Om du har tid och vill göra det själv, gå för det! Men om du har fullt upp, kan en städfirma vara ett bra alternativ. En städfirma som är specialiserade på hemstädning och tvätt, och de har rätt utrustning och kunskap för att göra det effektivt och säkert.

Om du väljer att använda en städfirma, tänk på att det är viktigt att välja en som är betrodd och har bra recensioner. Du kan fråga runt, söka på internet, eller kolla på städfirmornas hemsidor för att hitta en som passar dina behov och budget.

Så, oavsett om du väljer att tvätta dina nya kläder själv eller anlita en städfirma, kom ihåg att alltid tvätta dem innan du bär dem. Det är ett litet steg, men det kan göra en stor skillnad för din hälsa och välbefinnande.

Läs om hur du lugnar paniken inför en flyttstädning!

  1. Varför bör jag tvätta nya kläder innan jag bär dem? Du bör tvätta nya kläder för att eliminera eventuella bakterier, svampar, eller virus samt för att reducera kemikalier som används under tillverkningen och transporten av kläderna.
  2. Kan jag få en infektion från att inte tvätta nya kläder? Även om risken är låg, finns det en möjlighet att du kan få en infektion, som skabb eller löss, från att inte tvätta nya kläder.
  3. Vilka kemikalier finns i nya kläder? Många nya kläder behandlas med formaldehydharts och andra kemikalier. Dessa kemikalier kan orsaka hudirritation eller allergiska reaktioner.
  4. Är det säkert att låta en städfirma tvätta mina nya kläder? Ja, det är säkert att låta en städfirma tvätta dina nya kläder. De har rätt utrustning och kunskap för att göra det effektivt och säkert.
  5. Vad kan hända om jag inte tvättar mina nya kläder innan jag bär dem? Om du inte tvättar dina nya kläder innan du bär dem kan du riskera hudirritation, allergiska reaktioner, eller i sällsynta fall, infektioner.
  6. Vad är formaldehyd och varför är det i mina kläder? Formaldehyd är en kemikalie som ofta används i klädtillverkning för att förhindra mögel och fukt under transporten. Det kan dock orsaka hudirritation eller allergiska reaktioner.

Leave a Comment